2012. augusztus 16., csütörtök

MIT TANÍT JÉZUS?

Ott hagytam abba a bejegyzésemet, hogy sajnálatos módon a hagyományos keresztény
tanítások szerint az asszony nem csak, hogy alárendelt szerepű a férfiaval szemben, de
gonosz és tisztátalan személy is. Ez a téveszme terjedt el sok keresztény egyházban,
eltorzítva a nők társadalmi megítélését. 
Többet is megtudhatsz erről és ennek következményeiről Alvin John Schmidt, Veiled and Silenced című  érdekfeszítő könyvéből,--ami sajnos egyelőre magyarul nem elérhető. 

Ez a negatív nézőpont az egész SzentÍrás borzalmas eltorzításaihoz vezetett, ami a nők elhallgattatását, függésben tartását és beletörődését eredményezte mind a gyülekezetben, mind az otthonokban, nem egyszer családi visszaéléseknek is helyet adva.

Jézus ezek egyikét sem tanította, de még csak nem is sugallta a mondanivalójával.


Az Ő szemében a nők nem alsóbbrendűek a férfiaknál, nem gonoszabbak és nem tisztátalanok. Az az igazság, hogy nem a nemiség tesz megigazulttá, mind a férfiak, mind a nők egyaránt megváltásra szorulnak. lényeg az, hogy Jézus nem kezelte a nőket másodrangúként vagy alárendeltként. 

Ennek megértéséhez segíthetnek a következők:

MIT TANÍTOTT JÉZUS?


 , hogy az asszonyok egyenlőek a férfiakkal
- a LÉNYEGET ("képmást") illetően (teremtés),
- a MÉLTÁNYOSSÁGOT (a nő értékét) tekintve,
- a KIVÁLTSÁGOSSÁGOT nézve (az asszony lehetőségeit és szabadságát nézve),
- a FELELŐSSÉGET illetően (amiért a nő elszámoltatható),
- a FUNKCIÓT illetően (azok a feladatok és szerepek, amiket egy nő betölthet),
- a TEKINTÉLYT illetően (az asszonyra vonatkozó jogok, képességek és befolyásosság).


MIT  NEM TANÍTOTT JÉZUS?

Azok a dolgok, amiket Jézus nem tanított az asszonyokról, szintén porrá zúzzák a hagyományos tanításokat, lerombolva a kontrollt és leuralást.

Jézus se nem tanította, se nem sugallta a nők alattvalói szerepét. Sehol nincs nyoma annak, hogy Jézus valaha is indítványozta vagy tanácsolta volna a férfiak felsőbbrendűségét se otthon, se a gyülekezetben, se társadalmi szinten, --pedig sokszor nyílt volna erre alkalma,  akár az egyedülállók, akár a házasságban élők felé. (Lk. 8:1-3; Jn. 4:4-42). Ehelyett mindig arra buzdította a nőket, hogy Isten képmását lássák önmagukban, - azt a képet, ami a vallásos kultúra által diktált szerep totál ellentéte.

Jézus mindig olyan dolgokat mondott és művelt, amikkel kizökkentette kortársai gondolkodásmódját a megszokott mederből, gyakran meghökkentve őket a nőkkel való bánásmódjával. Jézus nem egy begyöpösödött, megalkuvó tanító volt, aki  a rossz beidegződéseket szajkózza, hanem Ő radikális változás tanított.

Mivel szerette az embereket, minden alkalmat megragadott arra, hogy kiigazítsa őket a rabságot jelentő helytelen gondolkodásmódjukból.Akit bővebben is érdekel ez a téma, annak ajánlom Dr. Susan Hyatt : God's Word to Women című bolgját! 

 Folytatás hamarosan következik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése